Verkiezingen Turkije: AK Partij wint – enorme opkomst

De verkiezingen zijn eindelijk voorbij: Een zege voor de regerende AK Partij, en een monsteropkomst van bijna 90%. De uitslagen samengevat:
Turks.nl Redactie

Het zijn lokale verkiezingen waarbij burgers de burgemeester, gemeenteraadsleden en wijksvoorzitters (muhtar) kiest. Wel stond er meer op het spel: Na het starten van een corruptie-onderzoek tegen de regering en uitlekken van staatsgeheimen waren de verkiezingen als het ware omgevormd tot een ‘referendum’ over het vertrouwen in premier Erdogan.

Uitslagen
Na 98% van de stemmen geteld te hebben staat de AK Partij op nummer 1 met 43,22% van de stemmen. Gevolgd door de CHP met 26,66% en MHP met 17,61%. De pro-Koerdische partij BDP haalde 4,05% van de stemmen, en is de winnaar in het oosten van Turkije waar voornamelijk Koerden wonen.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 13.11.07
Bron: Habertürk / AA

Grote steden
De focus van de media gaat vooral uit naar de grote steden in het land, zoals Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya en Diyarbakir. De uitslagen in deze steden worden beschouwd als een barometer om het vertrouwen van het volk in de partijen.

Istanbul
Sinds twee verkiezingen staat de AK Partij aan het roer van de grootste stad van het land. De regeringspartij kon meer concurrentie verwachten: Mustafa Sarigül (CHP), een geliefd persoon bij de socialisten, stelde zich als kandidaat burgemeester. Uiteindelijk haalde Sarigül 40% van de stemmen wat stuk hoger is dan in 2011 (31%), maar was niet genoeg om te winnen van Kadir Topbaş (AK Partij) die 47.9% van de stemmen heeft gehaald.

Ankara
De hoofdstad van Turkije is getuige van een nek-aan-nek-race. Mansur Yavaş (CHP) neemt het op tegen Melih Gökçek (AK Partij). Gökçek is sinds 20 jaar burgemeester in de stad, en is nog niet van plan om er mee te stoppen. De voorlopige uitslag is 44,79 (AK Partij) tegen 43,78% (CHP). Mansur Yavaş heeft gezegd een hertelling te gaan eisen.

Izmir
‘The Pearl of the Aegean’, Izmir, staat bekend als een stad dat uit traditie stemt op de CHP. Dat is tijdens deze verkiezingen ook niet veranderd, terwijl de AK Partij een populaire ex-minister (Binali Yildirim) benoemde tot kandidaat-burgemeester. 49,48% stemde op de CHP, tegen 35,93% voor de AK Partij.

Diyarbakir
Diyarbakir is de belangrijkste stad van het oosten van Turkije. De stad wordt door overwegend Koerdische mensten bewoond, en heeft een strategische waarde voor zowel de AK Partij als de pro-Koerdische BDP. De BDP herhaalde zijn overwinning met 54,58%. De AK Partij bleef op 35,11%.

Antalya
De regeringspartij wint nipt in de toeristische stad Antalya. Zittend burgemeester van de CHP moet het doen met 34,78%, en komt op nummer twee na de AK Partij (36,78%). Hiermee herovert AK Partij Antalya.

1 stem
In de provincie Yalova heeft de kandidaat van de AK Partij slechts met 1 stem voorsprong gewonnen. 26.893 mensen stemden op hem, en 26.892 stemden op de kandidaat van de CHP. De CHP eist hertelling.

Fraude
Social media is rep en roer over fraudegeruchten. Zo zouden er bij sommige stembureau’s stembiljetten zijn verbrand, of vooraf gestempeld zijn. De kiesraad onderzoekt nu of de geruchten kloppen.

© Turks.nl