Verkiezingen zondag: wie staat er voor?

Turks.nl Redactie

Zondag is het eindelijk zover. Inwoners van Istanbul gaan voor de tweede keer naar de stembus om hun burgemeester te kiezen.

De strijd woedt tussen oud-minister en premier Binali Yıldırım (AKP) en Ekrem İmamoğlu (CHP), die eerder burgemeester was van een deelgemeente van de grootste stad van het land.

De vorige verkiezingen, die op 31 maart werden gehouden, werden gewonnen door İmamoğlu met een verschil van 13 duizend stemmen. De hoge kiesraad bepaalde echter dat het over moest. Meerdere voorzitters van stembussen zouden onrechtmatig zijn benoemd.

Onderzoeksbureau Konda hield een enquête onder 3.498 inwoners van de stad die in 157 verschillende wijken wonen. Daaruit blijkt dat İmamoğlu een flinke voorsprong heeft te pakken. Hij zou zomaar 54% van de stemmen kunnen krijgen, terwijl Yıldırım staat op 45% nadat de zwevers en de niet-stemmers worden verdeeld onder de kandidaten.

Het lijkt erop dat İmamoğlu vooral de stemmen wint van de mensen die tijdens de vorige verkiezingen niet hebben gestemd. Op 31 maart ging 19,1% niet naar de stembus, terwijl dat volgens het onderzoek van Konda nu op 9,4% staat.