Verkiezingsraad roept Mansur Yavaş uit tot burgemeester hoofdstad

Turks.nl Redactie

Mansur Yavaş heeft zoals eerder bekendgemaakt zijn mandaat ontvangen van de Turkse verkiezingsraad en is daarmee benoemd tot burgemeester van de metropool Ankara.

Turkse burgemeesters mogen beginnen aan hun ambtsperiode na het ontvangen van hun mandaat. Dat wordt meestal enkele dagen na de verkiezingen uitgereikt, omdat er vaak bezwaarprocedures en hertellingen lopen.

Gisteren diende de verliezende AK Partij van president Erdoğan nog een verzoek in bij de provinciale verkiezingsraad om alle stemmen in Ankara opnieuw te laten tellen, wat werd afgewezen. Niet lang daarna maakte Yavaş bekend dat hij zijn mandaat mocht ophalen, wat hij maandagochtend ook deed.

Yavaş

Na 25 jaar zal Ankara weer een burgemeester krijgen van seculiere sociaaldemocraten. In 1994 werd Melih Gökçek verkozen tot burgemeester en sindsdien wist hij elke verkiezingen te winnen.

Vorig jaar nam hij gedwongen ontslag, wat zijn partijleider Erdoğan had geëist. Mustafa Tuna, burgemeester van een deelgemeente van Ankara nam zijn taken over tot de verkiezingen.

Tuna mocht echter niet meedoen met de verkiezingen. Die taak kreeg Mehmet Özhaseki, die eerder burgemeester was van Kayseri en minister was.

Özhaseki bleek minder populair dan Yavaş, die voor de derde keer meedeed met de verkiezingen in Ankara. Yavaş deed in 2009 mee namens de nationalistische MHP, nadat hij tien jaar lang burgemeester was geweest van Beypazarı, een deelgemeente van Ankara.

Hij verloor in 2009, net als in 2014, toen hij zich kandidaat stemde namens de sociaaldemocratische CHP. Pas bij de derde keer was het raak en won hij de verkiezingen.

Istanbul

In Istanbul is het verkiezingsproces uitgelopen op een drama. Nadat bijna alle ongeldige stemmen zijn geteld blijkt dat CHP-kandidaat Imamoğlu alsnog voorstond op AKP-kandidaat Binali Yıldırım met zo’n 15 duizend stemmen.

Het is onduidelijk wanneer en of Imamoğlu zijn mandaat krijgt. Volgens de AK Partij zijn de verkiezingen in Istanbul de meest twijfelachtige in de geschiedenis van Turkije. Er zou op grote schaal fraude zijn gepleegd.

Tegelijkertijd eist CHP dat Imamoğlu zijn mandaat krijgt en zijn ambt kan bekleden.