VIDEO: Gevecht in Turks parlement

Turks.nl Redactie

In het Turks parlement wordt het budget voor 2018 besproken. Bij de besprekingen werd een gevecht voorkomen, voordat het uit de hand liep.

Vandaag wordt het budget voor de kantoren van de president, premier en de parlementsvoorzitter en de aan hen gelieerde organisaties besproken.

Alim Tunç van de regerende AK Partij kreeg flinke ruzie met Özgür Özel van de rivaliserende CHP. De ruzie werd opgenomen door Meclis TV, het tv-kanaal van het parlement. Normaliter worden dergelijke beelden gecensureerd, maar omdat een daadwerkelijk gevecht werd voorkomen, zijn de beelden toch uitgezonden.

De ruzie begon om de telefoonopname van Ali Şeker (CHP). Hij neemt de besprekingen live op met zijn telefoon. Ali Aydın (AK Partij) werd hier boos om, omdat de besprekingen al worden opgenomen door Meclis TV. Aydın vroeg Şeker te stoppen met de telefoonopname.

Hierop beweerde Özgür Özel (CHP) dat zijn partij ‘ongemanierd’ werd genoemd en wilde het woord om hierover te spreken. De parlementsvoorzitter weigerde hem echter te laten spreken, waarop de sfeer steeds grimmiger werd. Alim Tunç van de AK Partij riep: ”Denk je dat je alles weet?”, naar Özel.

Hierop reageerde Özel: ”Ik heb het contact met jou 5-6 maanden terug verbroken, want ik weet wat jij bent”. Hierop rende Alim Tunç richting de oppositierijen waar Özel zat en wilde met hem vechten.

Een daadwerkelijk gevecht werd voorkomen dankzij ingrijpen van parlementariërs van zowel de AK Partij als van de CHP.