Waarom 28 ‘terreurburgemeesters’ zijn afgezet in Turkije

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 28 burgemeesters afgezet en vervangen, omdat zij zich schuldig zouden maken aan het helpen- en onderdeel zijn van terreurbewegingen als PKK en FETÖ.
Turks.nl Redactie

Een storm van kritiek kwam los. Hoe kan het dat democratisch gekozen personen afgezet werden? Wat is de reden hierachter? De maatregel treft vooral HDP-gemeentes in het zuidoosten van Turkije.

HDP houdt nog altijd vol dat het geen banden heeft met de terroristische PKK. Feiten zeggen wat anders.

 • In Van werd vanuit een voertuig dat aan de gemeente werd verhuurd, het vuur geopend op politieagenten. 2 politieagenten raakten hierbij gewond, 4 terroristen werden gedood.
 • Op 15 december 2015 werd in Batman een voertuig tot ontploffing gebracht door terroristen. In het voertuig werden gebruikte zware wapens gevonden. Samen met een bewijs dat het voertuig aan de gemeente was verhuurd. Dit werd bevestigd na een onderzoek. Het voertuig was eigendom van een toerismebedrijf, maar was verhuurd aan de gemeente.
 • Op 14 maart 2015 werd geconstateerd dat meerdere voertuigen, eigendom van de gemeente Iğdır, meereden in een begrafenissenkonvooi. Het ging om de begrafenis van de terroriste Dilan Abay, die werd gedood in Ayn El Arap (Kobani) in Syrië. Ze vocht daar voor de Syrische tak van de PKK: de YPG.
 • Op 9 juni 2016 werd geconstateerd dat een park in Şanlıurfa was vernoemd naar een zelfmoordterroriste van de Syrische tak van PKK: YPG. Arin Mirkan blies haarzelf op in Syrië. Op de officiële website van de gemeente Suruç van Şanlıurfa werd de opening van het park bekendgemaakt.
 • In de zuidoostelijke provincie Muş werden in augustus greppels gegraven om veiligheidsdiensten dwars te zitten. Hierbij werd geconstateerd dat bij het graven van deze greppels een gemeentevoertuig van de HDP-gemeente werd gebruikt om de terroristen te ondersteunen.
 • Enkele dagen na de zelfmoordaanslag in Istanbul op 7 juni 2016 waarbij 11 doden en 51 gewonden vielen, werd het overschot van de zelfmoordterrorist opgehaald door de HDP-gemeente van Diyarbakır. Verder werd die begrafenis bijgewoond 2 hooggeplaatste HDP-leden.
 • Eind 2015 kwamen beelden naar buiten waarop te zien is dat in Hakkari een gemeentevoertuig de lucht in wordt geblazen door veiligheidsdiensten. Het gemeentevoertuig was namelijk greppels aan het graven en werd bestuurt door PKK-terroristen.
 • Op 14 november 2015 werden meerdere HDP-burgemeesters in Erzurum opgepakt bij antiterreuroperaties. In het huis van een burgemeester werden naast documenten van terroristen ook een kalasjnikov en een pistool gevonden in zijn tuin.
 • In Mardin werd in een tractor, eigendom van een HDP-gemeente, een arsenaal aan wapens gevonden.
 • In het gemeentegebouw van Şırnak werden 19 mortiergranaten en 1 pistool gevonden.
 • Op 9 juli 2016 pleegde de PKK een terreuraanslag in Mardin waarbij 2 militairen en een burger omkwamen. De dag erna werd bekend dat het voertuig dat 8 ton aan bommen vervoerde, eigendom was van de HDP-gemeente aldaar.
 • Loading...