Zoons Turkse premier genoemd in Paradise Papers

Turks.nl Redactie

De zoons van premier Binali Yıldırım komen voor in de Paradise Papers. Vandaag reageerde hij erop, melden Turkse media

In de Paradise Papers dossiers staat dat zijn zoons een off-shore rekening hebben. ”Met de publicatie wordt er gedaan alsof er iets aan de hand is, ze hebben niets te verbergen”, zegt de Turkse premier.

Yıldırım sprak journalisten toe op de luchthaven Esenboğa in Ankara, vlak voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten. Yıldırım liet weten dat hij werkte in de scheepvaart, voordat hij de politiek in stapte. Toen hij stapte in de politiek, droeg hij zijn zaken over aan zijn zoons.

Over de Paradise Papers zei hij: ”Toen ik begon in de politiek, adviseerde ik mijn kinderen één ding. Jullie zullen nooit zaken doen met de staat. Jullie zullen er niet eens in de buurt bij komen. Jullie zullen ook geen gebruik maken van staatsbanken.”

”De documenten zijn openbaar. Een ieder kan ze bekijken. Hetzij in Panama, hetzij in Malta. Iedereen kan achter deze informatie komen. Dit zijn bedrijven die openbaar zaken bedrijven”, aldus de Turkse premier.

”Ze beschuldigen ze ervan geen belasting te betalen. De bedrijven van mijn kinderen is in de lijst van de bedrijven die het meest belasting betalen in Istanbul. Degenen die zeggen dat het geen Turkse bedrijven zijn, zijn degenen die zelf dit land hebben verlaten”, sluit Yıldırım af.

Uit de Paradise Papers blijkt dat de zoons van Binali Yıldırım: Erkam en Bülent Yıldırım, eigenaar zijn van de bedrijven Hawke Bay Marine Co. Ltd en Black Eagle Marine Co. Ltd in Malta. Hawke Bay Marine, is opgericht in april 2004, Black Eagle is opgericht in januari 2007 om zaken te doen in de scheepvaart.

De bedrijven zijn sinds oktober 2017 actief, volgens de Paradise Papers. Yıldırım was minister van Transport, tijdens de oprichting van de bedrijven. Zijn zoon, Erkam Yıldırım, is de grootste aandeelhouder en de directeur van beide bedrijven. De Paradise Papers werden naar buiten gebracht door de International Consortium of Investigative Journalists. In Turkije werkte de oppositiekrant Cumhuriyet mee aan het mega-onderzoek.