Zware woorden oud-minister tegen Erdogan: ‘Chronische ziekte’

Hüseyin Çelik, AKP-medeoprichter en parlementslid, heeft zware kritiek geuit op het complotdenken Turkse president Erdogan.
Turks.nl Redactie

Çelik reageert op dat Erdogan voortdurend ‘buitenlandse krachten’ en ‘superieure machten’ de schuld geeft van alles wat er fout gaat in het land. “Alle negativiteit beargumenteren met ‘buitenlandse krachten’ of ‘superieure machten’, is een chronische ziekte van derde wereldlanden,” staat in een gepubliceerde tekst op zijn website.

“Alles wat goed is gegaan, hebben wij gedaan. Maar op het moment dat het verkeerd gaat, zijn het opeens de ‘buitenlandse geheime diensten’, ‘externe krachten en collaborateurs’ of ‘de interest rate lobby’ (faiz lobisi) en noem maar op. Als we op een bananenschil stappen en vallen, hebben de Amerikanen of de Engelsen het vast gedaan,” reageert hij gefrustreerd.

“Natuurlijk hebben wij vijanden en natuurlijk gaat het soms fout daardoor. Maar als we dezelfde fout telkens opnieuw maken, moeten wij onszelf beschuldigen en niet een ander” vindt Çelik. “Terwijl we als AK Partij veel hebben veranderd, lijden we de afgelopen jaren aan de ‘complottheorie-ziekte’ van derde wereldlanden,” voegt hij eraan toe.

Al langer gaat het gerucht dat meerdere AKP-oprichters als Çelik, Gül en Arınç oplopend kritiek hebben op de president. Sommige Turkse kranten speculeren zelfs dat een partij opgericht kan worden door AKP-dissidenten.