Het tragische verhaal van juf Neşe

Turks.nl Redactie

Op 24 november 1928 werd Atatürk hoofdleraar verklaard. Sinds 1981, de 100e verjaardag van Atatürk, werd deze dag gevierd als ‘lerarendag’. Bij de vieringen in 1992 werd ‘lerarendag’ officieel, nadat het in het Staatsblad gepubliceerd werd. Maar leraar zijn in Turkije is niet altijd even makkelijk. Daarom dit verhaal.

Neşe Alten werd geboren in 1972 in Tekirdağ. Het was haar droom om een lerares te worden. In 1993 studeerde ze af en werd geplaatst in Diyarbakır. Haar ouders zetten haar onder druk om niet te gaan, vanwege het geweld van de terroristische PKK. Alten weigerde te luisteren en vertrok. Haar vader vond dat hij haar niet alleen kon laten gaan en ging noodgedwongen mee.

Ze zou lesgeven aan een basisschool in het dorp Çavuşlu. De school was er slecht aan toe: de ramen waren kapot en de muren waren niet geverfd. Om de school te renoveren vroeg ze hulp aan het dorpshoofd. Die weigerde, waarop Alten aanbood zelf te betalen voor de kosten. Het dorpshoofd ging akkoord. Ze moest afzien van 3 maanden loon om de school te renoveren.

Echter, op de nacht van 26 oktober 1993 gebeurde er iets verschrikkelijks. Er wordt aan de deur geklopt bij het huis van de juf. Onder leiding van terreurleider Abdullah Öcalan was door de PKK verklaard dat de overheid geen docenten meer mocht sturen naar het gebied. Daarvoor zouden ze worden gestraft. Vader en dochter worden vermoord. In het lichaam van juf Neşe worden 10 kogels gevonden.

De basisschool is vernoemd naar haar en ze wordt jaarlijks herdacht door de inwoners van het dorp.

  • Loading...