Erdoğan start onderzoek naar Gülenbeweging in Nederland

De advocaat van de Turkse president Erdogan is een onderzoek gestart naar de praktijken van de Gülenbeweging in Nederland.
Turks.nl Redactie

Robert Amsterdam, de Amerikaanse advocaat van Erdogan, verwacht dat er eind dit jaar een boek wordt uitgebracht over de activiteiten van Gülen wereldwijd. Ook krijgt het een hoofdstuk over de Gülenactiviteiten in Nederland.

Het gaat voornamelijk om de economische en de politieke invloed van de Gülenisten in Nederland, zegt de advocaat tegen De Telegraaf. In andere landen is daar al overtuigend bewijs voor. Nederland is volgens Amsterdam een belangrijk land voor de terreurorganisatie die achter de couppoging zit van 15 juli. “Niet elke Gülenist is een crimineel. Maar het staat in mijn ogen vast dat hun organisaties wel overal op maffia-achtige wijze criminele activiteiten ontplooien. Wij verwachten dat ook in Nederland aan te treffen.” zijn zijn woorden. De beweging krijgt ‘grote bedragen’ uit Turkije om onrust te zaaien in Nederland.

In Nederland is eerder onderzoek gedaan naar de Gülenbeweging. Ook de AIVD startte een onderzoek, maar kon niet veel bijzonders ontdekken. Dat is naïef volgens Amsterdam. In de VS zijn er al talloze bewijzen voor miljoenenfraude rond Gülenscholen, zoals dat ontdekt zou zijn door Amsterdam. Ze sjoemelen met bouwprojecten door ze aan andere aanhangers van Gülen te gunnen. Het verdiende geld uit de constructies wordt gebruikt voor het kopen van politieke invloed. Hij is niet de enige die zo denkt: ook uit onderzoek van de FBI is dat gebleken.