Rutte en Erdogan spreken over economie, Yunus & toetreding EU

Premier Rutte en de Turkse premier Erdogan verschenen voor de camera’s na een gesprek. Er werd onder andere gesproken over de oorlog in Syrië, economische banden, toetreding EU & kwestie Yunus.
Turks.nl Redactie

Erdogan begon de persverklaring met het succeswensen aan Prins Willem Alexander. Daarna ging hij spreken over de economische banden tussen de twee landen: “Tussen Nederland en Turkije is er een handelsverkeer van 7 miljard dollar, dit willen wij in 2015 verhogen tot 15 miljard”. Ook vertelde hij over Nederlandse ondernemers in zijn land: “Er zijn 2.100 Nederlandse bedrijven in Turkije, met een waarde van 17 miljard dollar”. Turkse bedrijven in Nederland zouden goed zijn voor 6 miljard dollar.

Yunus
De ophef rondom Yunus was zonder twijfel een belangrijk gespreksonderwerp tussen de twee collega’s: “Het probleem moet opgelost worden door middel van samenwerking tussen Turkse en Nederlandse NGO’s, voor het werven van meer Islamitische pleeggezinnen om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen” aldus de Turkse premier. De twee waren het over elkaar eens dat dit niet een zaak is voor ministers & politiek.

Hij voegt er aan toe dat zij het belangrijk vinden dat Turkse kinderen opgroeien in een vergelijkbaar cultuur. “Turkije is een overwegend islamitisch land. De gezinsbanden erg stevig, waardoor het opgroeien in een lesbisch stel als ongepast kan worden gezien”.

Rutte zei daarop dat daar wel rekening mee wordt gehouden, maar dat het niet altijd mogelijk is om een kind te plaatsen in dezelfde cultuur.

Europese Unie
Een Nederlandse journalist beweerde dat de Nederlandse regering van mening is dat Turkije niet mag toetreden tot de Europese Unie. “Daar weet ik niks van af, de huidige regering steunt het toetredingsproces van Turkije. Nederland heeft ons hierin altijd al gesteund. Volgens mij bent u tegen” antwoordde Erdogan glimlachend. Hij voegde er aan toe dat Turkije tijdens het voorzitterschap van Nederland is begonnen met de onderhandelingen. Rutte voegde daar kort aan toe: “Klopt! Maastricht!”.

Syrië & PKK
Ook hebben de twee gesproken over de problemen in Syrië, en samenwerking tegen het terrorisme. 

© Turks.nl