Westerse landen houden onderzoek oorlogsmisdaden Gazastrook tegen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) zal mogelijk zwichten onder druk van de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten van Israël.

Dat meldt knack.be.

Zij willen volgens voormalige magistraten van het Strafhof een onderzoek naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook tegenhouden. Mahmoud Abbas, de Palestijnse leider, staat onder zware druk van de VS en Israël om geen onderzoek te vorderen voor het ICC.

Nederzettingen
Een onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben. Naast een onderzoek naar de oorlogsmisdaden van het Israëlisch leger zal het mogelijk ook gevolgen hebben voor de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijnse gebieden. Bij Israëlische aanvallen kwamen meer dan 2.000 mensen om het leven. Daarvan waren meer dan 70% burgers waaronder honderden kinderen.

Fatou Bensouda, de openbaar aanklager van het Starfhof staat evenmin onder zware druk om geen onderzoek te leiden. Daar zitten volgens experts en (ex-)magistraten de VS en de Europese bondgenoten van Israël achter. De VS en Israël ondertekenden oorspronkelijk het Statuut van Rome, dat ten grondslag ligt van het ICC, maar trokken die ondertekening nadien terug.

HRW & Amnesty
De afgelopen periode probeerden medewerkers van Human Right Watch en Amnesty International al toegang te krijgen tot de Gazastrook om een onderzoek te voeren. Zij werden tegengehouden door Israël. Het blijkt dat beide organisaties al langer niet worden toegelaten in het gebied. HRW sinds 2006 en Amnesty sinds 2012.