Nederland investeert fors in Turkije ondanks diplomatieke crisis

Turks.nl Redactie

Buitenlandse investeringen in Turkije trekken weer aan na de forse daling vorig jaar door de couppoging. Ook Nederlandse bedrijven investeren fors, ondanks de diplomatieke crisis die ontstond na de ‘Turkijerel‘ afgelopen maart. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Uit de cijfers die de centrale bank gisteren presenteerde, blijkt dat de kapitaalstroom richting Turkije de afgelopen acht maanden met 28,8 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Van januari tot en met augustus investeerden buitenlanders voor 4,9 miljard dollar in Turkije tegen 3,7 miljard dollar vorig jaar.

https://twitter.com/Kranten_en_RTV/status/921293730329579520

Bijna 80% van de investeringen uit Europa komt uit Nederland. Daarmee zijn de Hollanders de topinvesteerder in Turkije. In Nederland gevestigde bedrijven investeerden tot nu dit jaar voor 1,5 miljard dollar in Turkije, bijna 1/3e van het totaal.

Een Nederlandse ondernemer die al ruim tien jaar in Turkije actief is, spreekt van ‘een recordomzet dit jaar, de hoogste ooit’. Exacte cijfers heeft hij nog niet, maar volgens hem ‘ligt onze groei rond de 200 procent’.

Kunst en cultuur

De afgelopen negen maanden waren er in Istanboel en Ankara ongeveer 40 evenementen waarbij Nederlandse en Turks-Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en artiesten een belangrijke rol speelden. Vooral muziek, beeldende kunst, film, design en fotografie waren goed vertegenwoordigd.

Unilever opende in mei in Konya een nieuwe fabriek voor huishoudelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen, en voor persoonlijke verzorging, zoals de bad-, douche- en zeepproducten van Dove. Het gaat om een van Unilevers grootste fabrieken ter wereld, waarmee een investering van 350 miljoen euro was gemoeid, en die goed is voor 1.300 nieuwe banen. Turkije is een belangrijke groeimarkt voor Unilever, dat in Turkije al acht fabrieken heeft waar 5.000 mensen werken.

Daarnaast verkocht de van oorsprong Nederlandse energiereus Vitol in maart voor 1,45 miljard dollar het Turkse energiebedrijf Petrol Ofisi. Er zijn ruim 2.700 in Nederland gevestigde bedrijven actief in Turkije. Die investeerden sinds 2002 dik 23 miljard dollar en zijn daarmee de grootste investeerders.

Turkse cijfers

In augustus maakte het Turkse ministerie van Economische Zaken bekend dat de Nederlandse investeringen in Turkije waren verdubbeld in de eerste helft van 2017 ten opzichte van het jaar ervoor.

https://twitter.com/turksnieuws/status/900601858418499584?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fturksnl.bitnamiapp.com%2Fturkije%2Feconomie-turkije%2Fnederlandse-investeringen-in-turkije-verdubbeld-in-2017