Crisis Turkije-Nederland ten einde

Turks.nl Redactie

De diplomatieke banden tussen Turkije en Nederland zijn hersteld. Er komt een Turkse ambassadeur in Den Haag en een Nederlandse in Ankara.

De aankondiging werd gedaan door minister Blok van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse minister zal op korte termijn ook een bezoek brengen aan Turkije.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee landen dat zij de verslechterde relatie betreurenswaardig vinden. “Turkije en Nederland zijn twee vriendschappelijke landen en NAVO-bondgenoten met veel gemeenschappelijke belangen.”

Crisis

Reden van de crisis was een gijzeling van de Turkse minister van familiezaken in Rotterdam. Zij kwam spreken met Turkse Nederlanders, maar werd verboden door de overheid. Volgens de Turkse president Erdogan was dat racisme en ‘meten met dubbele maten’. Zowel Nederland als Turkije eisten excuses van elkaar.

Eerder zei premier Rutte dat excuses niet nodig zijn en Erdogan noemde Rutte ‘een oude vriend’. Maanden later krijgen beide landen weer ambassadeurs van elkaar. In februari riep Nederland de ambassadeur officieel terug.