Nederland levert weer verdachten uit aan Turkije

Door | Politiek

Nederland gaat weer verdachten uitleveren aan Turkije. Er zijn voldoende garanties om Turken weer uit te leveren aan Turkije, volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Na de couppoging vorig jaar werd de uitlevering van verdachten aan Turkije stopgezet. Er werden duizenden rechters en openbaar aanklagers uit hun functie gezet vanwege hun banden met FETÖ.

FETÖ is een islamistische sekte die tot doel heeft de Turkse staat te infiltreren met hoogopgeleide sekteleden. Zij bekleedden tot voor kort de hoogste posities in het land. In 2007 startte deze sekte een nep-proces tegen seculieren in het leger vanwege een vermeende staatsgreep. Jaren later bleek het gehele proces te zijn opgezet met vals bewijs.

Volgens Nederlandse rechters was er daarom geen garantie op het recht op een eerlijk proces. Nu zou dat wél mogelijk kunnen zijn.

Het ministerie benadrukt echter dat mensen alleen bij verdenking van bepaalde vergrijpen, zoals moord of drugshandel, worden uitgeleverd.

Politieke vluchtelingen worden nog altijd niet uitgeleverd. De rechtbank Den Haag buigt zich vrijdag over een uitleveringsverzoek. De advocaat van de verdachte, die betrokkenheid bij drugshandel ten laste is gelegd, bestrijdt dat zijn cliënt in Turkije kan rekenen op een eerlijk proces.

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...