Nieuwe Nederlandse minister van Defensie ‘niet blij’ met Turkse raketaankoop

Turks.nl Redactie

Ank Bijleveld, de nieuwe minister van Defensie, is ‘niet blij’ met de rakettenaankoop van Turkije. Dat meldt De Telegraaf.

”De aankoop van Russische S400-raketten door NAVO-partner Turkije is niet goed”, zei Ank Bijleveld tijdens haar eerste debat in de Tweede Kamer als minister van Defensie. ”We zijn natuurlijk niet blij met dit soort dingen”, zei de CDA-bewindsvrouw op vragen van de PVV.

PVV wil Turkije uit het militaire bondgenootschap hebben, maar Bijleveld ziet daar niets in. Ze wees erop dat Turkije belangrijke bijdragen levert aan de NAVO, bijvoorbeeld in de strijd tegen IS.

Raketaankoop

Onlangs werd bekend dat Turkije S400-luchtafweersystemen gaat aanschaffen van Rusland. Met de deal zou zo’n 2,5 miljard euro zijn gemoeid. Omdat Turkije NAVO-lidstaat is, zou het meer voor de hand liggen Amerikaanse raketsystemen aan te schaffen.

Maar omdat de Verenigde Staten zware wapens leveren aan de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, lijkt Turkije zich minder afhankelijk te willen maken van de westerse wapenleveranties.