Rutte: Turkije zal toetreden tot Europese Unie

Turkije zal zeker toetreden tot de Europese Unie. Dat zei Mark Rutte volgens de Turkse media tijdens een persconferentie.
Turks.nl Redactie

De twee collega’s Rutte en Erdogan verschenen voor de camera’s na een vergadering. Een journalist vroeg wat de steun is van Nederland betreft de EU-onderhandelingen van Turkije. Rutte: “Turkije is een belangrijk land voor Europa, het is belangrijk dat de toetreding stap voor stap in alle eerlijkheid wordt uitgevoerd. Het gaat om een lange proces. Turkije is bezig met het voldoen aan alle criteria, en zal uiteindelijk zeker toetreden tot de Europese Unie”.

Visum
Een ander vraag was of de visumprocedure voor Turkse ondernemers naar EU-landen wordt versneld. Erdoğan gaf kritiek aan de houding van de EU: “Zelfs mensen uit latijns-Amerikaanse landen krijgen gemakkelijk een visum, maar Turkije niet terwijl het land onderhandelt voor lidmaatschap.”

Verder feliciteerde Rutte de Turkse premier over dat de kredietbeoordeling van Turkije is verhoogd door beoordelaar Fitch, en beloofde dat Turkse zakenmensen nog makkelijker aan een visum kunnen komen om zaken te doen in Nederland.

© Turks.nl