Wilders vervolgd om discriminatie

PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd wegens discriminatie. Dat heeft het OM bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

Hij wodt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Aanleiding zijn de uitlatingen van Wilders over Marokkanen in maart in Den Haag. Op 12 maart zei de PVV-leider tijdens zijn campagne in Loosduinen dat hij ‘in Den Haag als het even kan wat minder Marokkanen’ zou willen zien.

Minder, minder, minder
Een week later, op de avond na de gemeenteraadsverkiezingen, hield Wilders een toespraak in Den Haag. Daar vroeg hij zijn aanhang of ze meer of minder Marokkanen wilden. Publiek reageerde met ‘minder, minder’. ‘Dan gaan we dat regelen’ antwoordde Wilders.

Ruim 6400 mensen deden aangifte tegen de extreemrechtse politicus. Het OM is tot conclusie gekomen dat hij discrimineert. “Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie”, zegt het OM.

Verhoord
Op 8 december werd Wilders als verdachte gehoord. Volgens het OM heeft dat gesprek geen nieuwe inzichten opgeleverd. Hij kwam met een verklaring en reageerde niet op de vragen van de Rijksrecherche, aldus het OM. Na het verhoor is definitief besloten om de PVV’er te vervolgen.

Wanneer de zaak komt is nog onbekend. Wilders noemt het besluit ‘onbegrijpelijk’: “Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen.”

De politicus werd in 2011 al een keer vrijgesproken van het beledigen van moslims, aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM had toen ook vrijspraak gevorderd.