Armenië nodigt Turkije uit voor economiebijeenkomst

Armenië heeft Turkije uitgenodigd voor een economiebijeenkomst in december, in hoofdstad Jerevan. Dat meldt Today’s Zaman.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Het gaat om een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking in het Zwarte Zeegebied (BSEC). “We are pleased to see the Turkish FM in the Armenian Capital”, werd er gemeld.

In oktober heeft minister Davutoglu van buitenlandse zaken Zwitserland gevraagd om zich in te zetten om de problemen tussen Armenië en Azerbeidzjan op te lossen. Dan kan Turkije de banden met Armenië verbeteren. Het conflict in Nagorno-Karabakh staat hierbij centraal.

De uitnodiging van Armenië wordt gezien als een positieve reactie op de inzet van Ankara om een oplossing te zoeken. De uitnodiging voor de bijeenkomst werd verstuurd naar alle lidstaten, maar die naar Turkije heeft een aparte betekenis, me de toevoeging ‘pleased to see’.

Volgens Turkse autoriteiten zal Davutoglu de uitnodiging accepteren. De gesprekken betreft Azerbeidzjan en Armenië spelen wel een rol bij het nemen van een definitieve besluit.

Dinsdag kwamen de Armeense president Sarksyan en zijn Azerbeidzjaanse collega bij elkaar in Wenen. Het was de eerste directe gesprek tussen de twee leiders na twee jaar.

In 1991 brak er een bloedig conflict uit in Nagorno-Karabakh tussen Armenen en Azerbeidzjanen. Azeri’s werden massaal gedeporteerd uit het gebied, en minstens 30.000 mensen kwamen om het leven. Na het bloedbad door Armenen sloot Turkije de grens met het buurland.

Turks.nl

  • Loading...