Deze beroemdheden zijn Armeens

Er ontstond commotie na een uitspraak van Erdoğan over Armenen. Tijdens een speech vertelde hij dat hij uitgemaakt zou worden voor ‘Armeens’, wat hij ‘een lelijke beschuldiging’ vindt.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Op social media werd kritiek geuit op zijn uitspraak; het zou ‘discriminerend’ zijn omdat hij de Armeense identiteit wegzet als ‘lelijk’. Op een website werd een lijst samengesteld met bekende Turken die oorspronkelijk van Armeense afkomst zijn. Daaruit blijkt dat de ‘gewone’ Turken eigenlijk veel gemeen hebben met Turken met een Armeens achtergrond en zonder enige probleem leven met elkaar. 

adile

Adile Naşit / 1930 – 1987
Had je ooit gedacht dat de meest geliefde vrouw op het witte doek van Armeense afkomst kon zijn? Adile Naşit is dat. In haar films en tv-programma’s was zij een ‘gewone mens’, een moeder met een groot hart, iemand die wij nooit zullen vergeten. Ook haar broer, Selim Naşit, is een bekende acteur in Turkije.

cem

Cem Karaca / 1945 – 2004
Cem Karaca, de grondlegger van de moderne Turkse rock. Zijn legendarische nummers als ‘Dadaloglu’ of ‘Kendim ettim kendim buldum’ zijn onvergeetbaar. Toto Karaca, de moeder van Cem Karaca heet oorspronkelijk Irma Felegyan en is van Armeense afkomst.

nubar

Nubar Terziyan / 1909 – 1994
De lieve opa van Turkse films. “Iemand die veel geld heeft, heeft één of misschien twee auto’s. Maar indien je de hart en ziel aanspreekt van mensen, is alles van jou” was een quote van Terziyan.

kenan

Kenan Pars (links op de foto) / 1920 – 2008
De ‘Bad Guy’ in Turkse films. Wij kennen hem met zijn artiestennaam Kenan Pars, maar hij is geboren als Kirkor Cezveciyan.

vahi

Vahi Öz / 1911 – 1969
De rokkenjager in zwartwit-films. Vooral bekend van de film ‘Kart Horoz’ en zijn rollen samen met Sadri Alışık (Turist Ömer). Eigenlijk heet hij ‘Vahe Ozinyan’.

samihazinses

Sami Hazinses / 1925 – 2002 
De ‘onbekend held’ van de Turkse comedy. Samuel Agop Ulucyan, of beter bekend als Sami Hazinses. Oorspronkelijk muziekmaker, maar vooral bekend met zijn rollen in oude comedyfilms.

onno

Onno Tunç (in het midden) / 1948 – 1996
De naam achter de moderne Turkse muziek. Sen Aglama, Geri Don, Sinanay zijn enkele aanwinsten van Tunc in de Turkse muziek. De naam achter het succes van Sezen Aksu. Ohannes Tuncboyaciyan is zijn oorspronkelijke naam.

hayko

Hayko Cepkin
De ‘rebel’ van de Turkse rockmuziek, is van oorsprong een Armeniër.

Artin Penik / 1921 – 1982
Een ware strijder voor vrede. Hij stak zichzelf in brand op het Taksimplein uit protest tegen een aanslag van de Armeense diaspora (Asala) bij luchthaven Esenboga in Ankara. Hij overleed aan zijn verwondingen.

ara1

Ara Güler
Dé naam in Turkije dat we naast het woord ‘fotografie’ moeten zetten. Een ware levende legende, maar wel van Armeense afkomst.

  • Loading...