Erdoğan bedankt Atatürk om Vrede van Lausanne

Door | Algemeen

De vrede van Lausanne werd getekend op 24 juli 1923. Met het verdrag werden de grenzen en de volledige onafhankelijkheid van Turkije vastgesteld. Dat gebeurde na vele overwinningen van het Turkse leger onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk tegen de Grieken en de Engelsen. Ook waren er veel diplomatieke overwinningen tegen landen als Frankrijk, Italië en Rusland.

“De Vrede van Lausanne is de garantie van het land. De grote overwinning van het volk, dat werd bereikt met grote moed en geloof, is officieel erkend in dit verdrag,” zegt hij letterlijk in zijn bericht.

Erdogan verwijst ook naar de couppoging in zijn bericht: De inhoud van het verdrag, die is gebaseerd op basisprincipes als het wil van het volk en de democratie, is vandaag beter te begrijpen” vindt hij. Hij vergelijkt de Turkse onafhankelijkheidsoorlog met de recente opstand van het volk tegen de coup en voor de democratie. Verder benadrukt de president dat Turkije de grote doelen die zijn vastgesteld voor 2023, 2053 en 2071, zeker zal bereiken.

“In de 93ste jaargang van het Verdrag van Lausanne bedank ik, met oprichter Mustafa Kemal Atatürk in het bijzonder, alle staatslieden die een bijdrage hebben geleverd aan dit verdrag.” sluit hij af.

De volledige verklaring van de president:

Schermafbeelding_2016-07-28_om_19.18.25.png

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...