Turks.nl

Erdogan: Wetsvoorstel HSYK in lijn met eisen EU

Het wetsvoorstel dat wijzigingen brengt in het Turkse rechtsysteem, is in lijn met de eisen en wensen van de Europese Unie. Dat heeft Erdogan dinsdag gezegd tijdens een persbijeenkomst in Brussel.

“Er waren eisen van de EU betreft het wetsvoorstel. Deze hebben we tijdens de bijeenkomsten van de parlementscommissie voor justitie behandeld en waar nodig aangepast”, vertelt Erdogan.

Met de nieuwe wet worden bepaalde taken van De Hoge Raad van Rechters en Openbare Aanklagers (HSYK) verbonden aan de Ministerie van Justitie. De oppositie is kritisch, omdat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in gevaar zou komen. Erdogan verzekert echter dat zij de scheiding van machten respecteren. “De Europese Unie heeft geen standaarden betreft De Hoge Raad van Rechters en Openbare Aanklagers. Het is in elk land verschillend.” aldus Erdogan.

Een journalist beweerde dat Erdogan ‘de regels verandert terwijl de wedstrijd wodt gespeeld’, doelend op de wetswijziging. Erdogan: “Tijdens de 90 minuten kunnen de regels niet veranderd worden, maar wel voordat het nieuwe seizoen begint. Dezelfde vragen werden niet gesteld toen wij de grondwet wijzigden, terwijl wij ook wijzigingen anbrachten aan de Hoge Raad. Het is ons recht als de wetgevende macht om de wetten te wijzigen en fouten te corrigeren. De democratie versterkt zich door hervormingen en het aanbrengen van wijzigingen.”

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl