EU heeft beloofde 3 miljard voor vluchtelingen nooit betaald

De Europese Unie is een wanbetaler. Dat blijkt uit het feit dat de beloofde 3 miljard euro voor vluchtelingen nooit is betaald aan Turkije.

De Turkse overheid heeft tot nu toe ruim 24 miljard euro uitgegeven aan het opvangen en verzorgen van miljoenen vluchtelingen die leven in Turkije. Er is ook veel geïnvesteerd in het onderwijzen van vluchtelingenkinderen, zodat er geen ‘verloren generatie’ ontstaat.

Eind 2015 beloofde de Europese Unie om 3 miljard euro te betalen aan Turkije om een bijdrage te leveren. In ruil daarvoor zou Turkije beter haar best doen om vluchtelingen tegen te houden. Ook zouden Turken vanaf eind 2016 visumvrij kunnen reizen in de Europese Unie, een andere belofte die niet is nagekomen. Dat, terwijl de vluchtelingenstroom tussen Turkije en Griekenland aanzienlijk is teruggelopen.

691 miljoen

Twee miljard van het beloofde bedrag zou betaald worden door EU-lidstaten, terwijl één miljard uit een EU-fonds zou komen. Tot nu toe is slechts 691 miljoen betaald uit het fonds, wat neerkomt op een openstaand bedrag van een kleine 2.3 miljard. Wanneer de rest wordt betaald, is onbekend.