Europese Unie wil visumregels Turkije versoepelen

De Europese Unie heeft Turkije aangeboden om de visumregels voor reizen naar de EU te versoepelen. Als tegenprestatie moeten de Turken beloven samen te werken met alle lidstaten.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat meldt elsevier.nl

Donderdag zetten de Europese ministers van Sociale Zaken hun handtekening onder een gezamenlijk voorstel.

Turkse burgers kunnen makkelijker naar lidstaten van de Europese Unie reizen, als Turkije belooft met alle landen samen te zullen werken.

Cyprus
Dit betekent dat Turkije ook moet samenwerken met Cyprus, hoewel de Turken dit land niet erkennen. Ook staat in het akkoord dat de Turken de buitengrenzen beter moeten beveiligen.

Turkije heeft sinds 1999 de status van kandidaatlidstaat van de Europese Unie. Sinds die tijd heeft het land verschillendehervormingen van de grondwet doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Unie te voldoen.

Vertraagd
Door militaire en diplomatieke rellen werd het proces echter meerdere malen vertraagd. Vooral de opstelling van Turkije ten opzichte van Israël, Griekenland en Cyprus frustreerde de EU.

Ook de rel met Frankrijk over de genocidewet die toenmalig president Nicolas Sarkozy invoerde, werkte niet in het voordeel van Europese toetreding voor de Turken.

  • Loading...