Kastamonu verbiedt eeuwenoude traditie ‘Köçek’

De burgemeester van Kastamonu verbiedt de eeuwenoude traditie ‘Köçek’.
Turks.nl Redactie

Köçeks zijn mannelijke buikdansers die vooral in Kastamonu vaak te zien zijn tijdens bruiloften en andere feesten. Volgens burgemeester Tahsin Babas is zo’n traditie ‘verzonnen’ en mag niemand meer buikdansers inhuren tijdens hun organisaties. Degenen die dat toch doen, krijgen een boete. Babas was ook al tegen het lentefeest Nevruz omdat het geen Turkse traditie zou zijn, terwijl dat van oorsprong een Turks feest is.

Historie
De köçeks waren tot de negentiende eeuw zeer actief in Istanbul. Er zouden zo’n 600 mannelijke buikdansers werken in de stad, waaronder een deel voor het paleis. Deze werden zelfs ingezet tijdens besnijdenisfeesten van de zonen van sultans. De Ottomaanse reiziger Evliya Celebi beweert dat een deel van de köçeks actief waren in de homo-prostitutie en beschreef hen als “ontuchthomo’s, onfatsoenlijke en immorele beesten.”

In 1861 verbood de Sultan de köçeks in Istanbul, waarop de buikdansers hun brood in andere delen van het huidige Turkije zochten. Vooral in Kastamonu is het tot op heden een onmisbare feestelijke traditie, waar nu misschien een einde aan komt.

Dansende köçeks tijdens het besnijdenisfeest van de zoon van Ahmed I:CZKiUMOUAAA294W.jpg

 

Een köçek uit de negentiende eeuw:Turkish_19th_century_kocek_dancer_02.jpg

  • Loading...