Turks.nl

Monument voor slachtoffers Armeense terreurorganisatie in Canada

Persbureau Anatolia

Persbureau AnatoliaMinister Davutoglu (buitenlandse zaken) heeft in Ottawa een monument onthuld, die is gebouwd ter nagedachtenis van de Turkse diplomaten die zijn vermoord door de Armeense terreurorganisatie ASALA.

De voornaamste reden dat er in Canada een dergelijk monument is gebouwd, is dat er in 1982 een Turkse militair attaché werd vermoord in de hoofdstad van het land. Na de moord ontstond er een grote schok in het land, omdat dit de eerste terreuraanslag was in de geschiedenis van Canada.

Davutoglu zei dat het monument is gebouwd om alle slachtoffers die zijn gedood in hun dienst te herdenken, en noemde het “een monument om terrorisme te veroordelen”.

Ook de Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird was aanwezig bij de opening: “Zowel Canada en Turkije hebben zeer waardige diplomaten verloren door zinloos geweld” aldus Baird.

Het monument is zes meter breed en drie meter diep gebouwd van hout en staal. Met de namen van de slachtoffers er op gegraveerd.

De Armeense terreurorganisatie ASALA was actief tussen 1975 en 1991, verantwoordelijk voor meer dan 200 aanslagen op Turkse instellingen. In totaal werden er 58 mensen gedood door terroristen, waarvan 34 Turkse diplomaten. Zo werd in Den Haag in 1979 een moordaanslag gepleegd op de zoon van de Turkse ambassadeur. Ook waren zij achter de bomaanslagen op KLM-kantoren in Parijs in 1979. Het doel van ASALA was om de Turkse staat in beweging te laten komen betreft de Armeense Kwestie.

© Turks.nl 

copyright aabadoluajansi 2012 20120921135026

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl