Turkije verwerpt EU-besluit betreft demonstraties

Turkije verwerpt het besluit van het Europees Parlement dat er in Turkije sprake is geweld van ‘staatsgeweld’ tegen demonstranten. 
AvatarTurks.nl Redactie

De eerste kritiek kwam van Erdogan. Tijdens een toespraak zei hij dat hij het besluit van het Europees Parlement niet erkent, omdat Turkije geen lidstaat is en het Europarlement geen zeggenschap kan hebben over wat er in Turkije gebeurt. Daarnaast uitte hij kritiek op dat ook in Griekenland en Engeland sprake is van vergelijkbaar politieoptreden, maar daar niks over wordt gezegd in de media & Europarlement terwijl het lidstaten zijn.

Toespraak van Erdogan, Nederlands ondertiteld:

Ook het Turkse ministerie van buitenlandse zaken was niet onder de indruk:

Verklaring ministerie: Het besluit van het Europees Parlement is ver van de werkelijkheid en schaadt onze gemeenschappelijke doel van versterking van de democratie. Om deze reden beschouwen we deze beslissing als ongeldig. De recente gebeurtenissen in Turkije zijn niet anders dan wat er in de afgelopen jaren in vele Europese steden heeft plaatsgevonden.

Daarnaast uitte ook de Turkse EU-minister Egemen Bagis de nodige kritiek:

Vertaald: We houden het in de gaten dat sommige Europarlementariers hun ‘vrijheid van onzinpraten’ gebruiken voor media-aandacht. Verder: Turkije is geen bananenrepubliek, maar een democratische, seculiere & sociale rechtstaat. Het land weet goed wat er op welke wijze bestuurd moet worden. Europa’s meest hervormende, en sterkste regering is aan het werk in Turkije.

© Turks.nl