Turkse man mishandeld door Armeense militairen bij Turks-Armeense grens

Turks.nl Redactie

Een herder in Kars probeerde afgelopen nacht zijn dieren, die de grens met Armenië overstaken, terug te halen. Hij werd echter opgepakt door Armeense militairen en mishandeld.

De herder met de initialen S.Ö. liet zijn dieren uit in het Turks-Armeens grensgebied, waar herders vaker dieren uitlaten.

Enkele dieren staken echter de grens over, waardoor de herder genoodzaakt was de grens ook over te steken om zijn dieren terug te halen.

Het lukte hem om de dieren te verzamelen en hij probeerde terug op Turks grondgebied te komen, maar werd op dat moment opgepakt door Armeense militairen.

De Turkse gendarmerie werd van de situatie op de hoogte gesteld. Gendarmerie-eenheden waren binnen korte tijd bij het grensgebied en onderhandelden over de uitlevering van de helder. Niet lang daarna werd de gewonde herder uitgeleverd aan de gendarmerie en keerde daarmee terug op Turks grondgebied.

S.Ö. werd naar het staatsziekenhuis gebracht door de gendarmerie en werd behandeld aan zijn wonden. Turkse media melden dat het goed gaat met hem.

De Turkse openbare aanklager heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de herder.

Turks-Armeense grens

De grens tussen Turkije en Armenië is gesloten sinds oorlog uitbrak eind vorige eeuw tussen Armenië en Azerbeidzjan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waar beide landen decennialang onderdeel van uitmaakten.

In 2013 werd een herder die de grens overstak doodgeschoten door het Armeense leger. De 35-jarige Mustafa Ürker ging toen ook achter zijn dieren aan.