Turkse tiener al maanden vastgehouden in Armenië en wordt mishandeld in de cel

Turks.nl Redactie

De 16-jarige Umut Ali Özmen werd 45 dagen geleden opgepakt door de Armeense grenswacht. Hij hield toezicht over grazende dieren dicht bij de Armeense grens in het uiterste oosten van Turkije. Omdat Turkije en Armenië geen diplomatieke banden hebben, loopt de uitleveringsprocedure via Georgië. Ondertussen zit Umut Ali nog altijd vast.

Umut Ali Özmen leeft met zijn familie in het dorpje Küçükdurduran in Akyaka in de provincie Kars. Volgens zijn vader Mustafa Özmen vertrok zijn zoon op 24 juli naar het grensgebied om hun grazende dieren terug te begeleiden.

De tiener liep naar de achterzijde van een heuvel op de grens en werd daar gespot door Armeense dorpelingen aan de andere kant van de grens. Hij werd direct opgepakt door het Armeense leger voor het illegaal binnendringen van Armenië.

Zijn vader stapte naar de politie, waar uit camerabeelden bleek dat zijn tienerzoon was meegenomen door het Armeense leger. Een dag later spraken Turkse en Armeense bewindslieden met elkaar bij de gesloten grens, waar duidelijk werd dat Umut Ali voor de Armeense rechtbank zou verschijnen.

Sindsdien probeert het gouvernoraat van Kars Umut Ali terug te krijgen. De zaak werd gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een verzoek tot uitlevering werd ingediend bij de Armeense ambassade in Tblisi, de hoofdstad van Georgië. Daarnaast is bij Interpol melding gemaakt van vermissing.

En hoe het gaat met de tiener? Hij is in een eenzame cel geplaatst in een vrouwengevangenis. Vader Mustafa Özmen is in de tussentijd afgereist naar Armenië om zijn zoon in de gevangenis te zien. Op 12 augustus belde Umut Ali zijn vader op en vertelde hem dat hij twee keer was mishandeld door de cipiers. Hij zou een vuist gekregen hebben en zijn geschopt.

Vader Özmen zegt dat hij wekelijks twee keer belt met zijn zoon. “Ik wil dat hij zo snel mogelijk wordt uitgeleverd. Ondanks dat het duidelijk is dat hij Turks staatsburger is en dat zijn ID niet bij hem is, wordt er al twee maanden gewacht. Mijn kind wordt mishandeld.”

De Turkse ambassade in Georgië zou volgens oom Özmen al twee keer een diplomatieke nota hebben gegeven aan Armenië, maar het heeft niet mogen baten. De Turkse Interpol heeft ook contact gehad met hun Armeense collega’s. Ze hebben een verzoek tot vrijlating gedaan.

In een opgenomen telefoongesprek tussen vader en zoon zegt de tiener dat hij wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit in Turkije. Daarom zou hij zijn gevlucht naar Armenië. Op een gegeven moment is te horen dat de tiener huilend zegt: “Het wordt hier steeds moeilijker. Ze zijn begonnen met slaan. Ze spreken Armeens met me, en als ik ze niet begrijp slaan ze me.”

De gouverneur van Kars zegt dat hij heeft doorgekregen dat de Armeniërs beweren dat de tiener foto’s zou hebben gemaakt van militairen bij de grens.