Tientallen Gülen-ondernemers gevlucht naar Nederland

Door | Economie

Het gaat om ondernemers die banden hebben met de terroristische Gülenbeweging die verantwoordelijk is voor de couppoging op 15 juli. Al maanden voor de couppoging besloten Gülen-zakenmensen Turkije te verlaten omdat zij bang waren om alles kwijt te raken in verband met de vervolgingen van Gülenisten in het land. Naast ondernemers vluchtten ook veel beroemdheden als oud-voetballer Hakan Sukur naar het buitenland.

Sinds 2013 doet de overheid er alles voor om de macht van de invloedrijke Gülenbeweging in te dammen. Allereerst werden de Gülenisten in het politieapparaat aangepakt. De invloed van Gülen was er zo diep, dat het politieapparaat ‘Het leger van de Imam’ werd genoemd. Iedereen die maar iets durfde te zeggen over de beweging of Fethullah Gülen, verdween achter de tralies met valse beschuldigingen. Voorbeelden zijn onder andere journalisten Ahmet Şık en Nedim Şener, die werden gearresteerd toen zij publiceerden in nadeel van de beweging. Ook politiechef Hanefi Avci is één van de bekende slachtoffers. Hij werd beschuldigd van het besturen van een extreemlinkse terreurorganisatie, terwijl hij bekend stond als een nationalist.

Nederland
Naast het op non-actief stellen van politieagenten en veel rechters, was het de beurt aan de financierders van de beweging. In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven, waaronder merken als Bank Asya en Koza Ipek Holding, onder curatele gesteld. Ook Gülen-krant Zaman Vandaag werd gesloten. Naarmate de operaties zich uitbreidden om steeds dieper te komen in de Gülenbeweging, zochten zakenmensen de heil steeds vaker in het buitenland. Enkele tientallen zakenmensen kwamen daarvoor naar Nederland om hier een onderneming te beginnen of aan het werk te gaan bij een bestaande Gülen-bedrijf in Nederland.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...