Erdogan: “EU, houd je wijsheid voor jezelf”

De inval bij de Gülenmedia (Zaman) was noodzakelijk. Dat zei president Erdogan maandag tijdens een toespraak.
Turks.nl Redactie

De Turkse politie viel gisteren binnen bij de Turkse krant Zaman en hield de hoofdredacteur aan, samen met andere redacteurs. Zaman is een krant dat bekend staat als eigendom van de Gülenbeweging. De krant zou achter illegale afluisteringen zitten van onder andere de premier, zijn ministers en zijn familie. Ook zou de krant lopende zaken hebben gemanipuleerd met vals bewijsmateriaal.

“Ze roepen persvrijheid, maar daar hebben de invallen niets mee te maken” vertelde Erdogan. “We maken ons geen zorgen over wat de EU zou zeggen, of de EU ons als lidstaat accepteert. Dergelijke zorgen hebben we niet. Houd je wijsheid alsjeblieft voor jezelf” zei Erdogan richting de Europese Unie. De EU vond de invallen ‘Onverenigbaar met de mediavrijheid’. De VVD en CDA riepen op tot het stoppen van de financiele steun aan Turkije.

‘Koekje van eigen deeg’
Journalist Nedim Sener noemde de aanhoudingen op twitter ‘koekje van eigen deeg’. Sener werd in 2011 gearresteerd nadat hij kritisch was op de Gülenbeweging. De krant Zaman sprak toen met vreugde over de arrestatie van Sener, aldus Turkse media. Ook werd schrijver Ahmet Şık in dezelfde periode gearresteerd. Hij stond toen op het punt om een boek uit te brengen over de macht van de Gülenbeweging binnen de Turkse politie en rechterlijke macht. Zaman bekritiseerde de arrestaties toen niet, beweert de Turkse internetkrant Ensonhaber.

Turks.nl