Frankrijk verandert standpunt EU-lidmaatschap Turkije

Frankrijk heeft zijn standpunt betreft de Europese relatie met Turkije positief gewijzigd. Dat maakte Laurent Fabius, minister van buitenlandse zaken in Frankrijk, eerder op de dag bekend.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De minister verkondigde dat Frankrijk bereid was de blokkering van hoofdstuk 22 bij de onderhandelingen van het Europese lidmaatschap van Turkije te verwerpen. Het betreft het hoofdstuk ‘Regionaal beleid en coördinatie van structurele instrumenten’.

Voorheen blokkeerde Frankrijk maar liefst vijf hoofdstukken in de onderhandelingen voor een Europees lidmaatschap. Hoofdstuk 22 was hier één van. De argumentatie van de toenmalige president Sarkozy was dat Turkije bij afronding van deze hoofdstukken direct toe zou kunnen treden tot de unie, iets waar hij persoonlijk een tegenstander van was. De huidige premier van Frankrijk, Francois Hollande, is niet tegen een Turkse toetreding.

Ahmet Davutoglu, minister van buitenlandse zaken in Turkije, sprak positief over de vorderingen. “Dit is een belangrijke stap. We hopen dat de EU-relaties met Turkije een opleving zullen krijg in de volgende periode”, aldus de minister.

© Turks.nl / Esra Çakar 

  • Loading...