Turkije wil referendum over EU-onderhandelingen

Het is mogelijk dat Turkije een referendum houdt over of het land door moet gaan met de EU-onderhandelingen. Dat zei Erdogan tijdens een speech.

Erdogan sprak tijdens een toespraak over het referendum in Engeland betreft het EU-lidmaatschap. Hij haakte in op de uitspraken van de Britse premier Cameron over dat Turkije pas in het jaar 3.000 lid zal worden van de Europese Unie. “Wanneer we elkaar zien, spreekt hij anders”, zijn de woorden van Erdogan. Volgens hem misbruikt Cameron Turkije om de stemmers over te halen om tegen de #brexit te stemmen.

De Turkse president had ook kritiek op nieuwe criteria die de Europese Unie voorlegt voor het opheffen van het visum voor Turkse staatsburgers. Aanpassen van de antiterreur-wetgeving is daar één van. “Dit kunnen wij met gemak toelichten aan ons volk. Desnoods houden we een referendum en vragen wij het volk of wij door moeten gaan met de onderhandelingen”, zegt hij. Hij roept de Europese Unie op om snel een keuze te maken: “Of geef toe dat we nooit lid zullen worden, of maak vaart in het toetredingsproces”.

Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat 65% van de Turken de EU-lidmaatschap ‘onbelangrijk’ vinden.