Nederland moet Turkije €117 miljoen dokken

Volgens een EU-voorstel moet Nederland €117 miljoen stoppen in een vluchtelingenfonds dat Turkije een handje moet helpen bij het opvangen van Syriërs.

De EU belooft €3 miljard aan Turkije zodat het land meer opvang kan bieden aan de vluchtelingen uit buurland Syrië. Op dit moment worden iets meer dan 200 duizend vluchtelingen opgevangen in kampen.

In totaal zijn er meer dan 2 miljoen vluchtelingen in Turkije. Een deel daarvan heeft al een nieuw leven opgebouwd in het land, maar een ander deel wil toch een toekomst opbouwen in West-Europa. Alhoewel Turkije vele miljarden uitgeeft om zo veel mogelijk Syriërs op te vangen en Syrische kinderen op te leiden, heeft het land moeite om zonder steun van andere landen alle vluchtelingen een perspectief te bieden.

Met het geld moet Turkije meer grensbewaking inzetten en de voorzieningen voor Syriërs verbeteren, zodat minder vluchtelingen de overweging doen om richting Europa te reizen. In ruil daarvoor wil Turkije een versoepeling van visumregelingen van Turkse burgers die naar EU-lidstaten willen reizen.